HATHA YOGA


Hatha yoga är den i Europa mest kända formen av yoga,och en av de första som nådde västvärlden. Det är en yogform där man försöker skapa en balans i kroppens olika energisystem för att uppnå fysisk och psykisk hälsa och utveckling.

 

Hatha yoga är både fysisk och meditativ. Man står kvar i yogapositionerna längre än i den mer dynamiska power yogan och använder andningstekniker och meditation för att skapa en bättre kroppskontroll.
Den klassiska yogan ger klarhet och energi, och har samtidigt en avstressande och djup psykisk verkan. Den innehåller både lätta övningar för nybörjare, olika dynamiska övningar där andning och rörelse följs åt (t ex solhälsningen), och mer avancerade ställningar. Effekten av yogaställningarna förstärks med andningsövningar och harmonieras med djupavspänningen i slutet av yogapasset.

Metoderna som används är reningsprocesser (shatkarma), kroppsställningar (asana), andningskontroll (pranayama), koncentrationsövningar och meditation.

 

Stavelsen ha betyder solen och tha månen. Ordet yoga betyder förening, och hatha yoga är alltså en förening mellan de olika energier som solen (Shiva, maskulin) och månen (Shakti, femninin) representerar.